Laat je relatie weer leven bij Relatietherapie Hoofddorp

Onderzoek

We noemen het voor de duidelijkheid graag ‘onderzoek’. Bij het openen van de relatietherapie proberen we grip te krijgen op wat er speelt, wat realistische doelen zijn, waar jullie vandaan komen en wat jullie van de behandeling verwachten. Vaak nam één van jullie het initiatief en is het voor de ander nog even wennen allemaal.

Jullie zullen merken dat jullie allebei onderwerp van de therapie zijn, maar dat we soms bewust de aandacht even bij een van beiden houden. Soms heeft de initiatiefnemer veel op het hart en geeft het ruimte als dat eerst goed aan bod komt. En soms heeft degene die wat minder makkelijk het woord neemt, juist het meest te vertellen en bij te dragen aan jullie herstel.

Kwetsuren

Als een relatie ontspoort, zijn er vaak ook grote kwetsuren die partners lang niet uitspraken. Gebeurtenissen in jullie leven samen, die een van jullie met zich mee bleef dragen. Waarvan de gevoelens gegroeid zijn, bijna niet meer in de hand te hoeden. Oud verdriet. Oud zeer. Pijn die jullie elkaar deden.

Als we de ‘crisis’ uit jullie gesprek halen, maken we dit bespreekbaar. Vaak zijn dat zware gesprekken, waar je elkaar heel veel ruimte moet kunnen geven. En waarin je je, meer dan ooit, moet kunnen beseffen ‘het gaat niet over mij’.

Het gaat niet over jou

De meeste mensen vinden het moeilijk om, in een relatie, niet alles op zichzelf te betrekken. Dat wat de ander zegt of voelt wordt toch gezien als aanval en je wilt toch ook wel even zeggen wat jij er van vindt. Ook al bedoelt je partner het niet zo, bijna alles is een verwijt.

Toch zul je, na verloop van tijd, steeds meer afstand tussen jezelf en het onderwerp van gesprek kunnen leggen. Dat is fijn, want zo kunnen jullie elkaar stukje bij beetje steeds beter zien en er voor elkaar zijn.

In het moment, in de behandelkamer

Het moment in de behandelkamer is alles wat we met z’n drieën hebben. Dat is daarmee een bijzonder en intens moment. De therapeut bereidt de tijd goed voor en neemt de tijd om na afloop de zaken goed op een rijtje te zetten. In de tijd dat we samen zijn gebeurt er veel.

De therapeut zorgt voor balans in aandacht, focust op misschien acute vragen en de overkoepelende thema’s, en reageert op wat er gebeurt.

Zorgvuldigheid

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van de behandeling. De therapeut neemt jullie leven, liefde, gevoelens en overtuigingen serieus, heeft respect en bewondering voor jullie besluit dit niet alleen te doen, maar met begeleiding. Dat is geen kleine stap; het verdient aandacht en zorgvuldigheid.